browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Creativitat al poder!

Posted by on 19 abril, 2013

(Article fet per Blanca Martín-Gil)

Aquesta setmana estem treballant a Economia de l’empresa la creativitat en la presentació d’idees. Quan som petits, estem plens d’imaginació i som capaços d’inventar jocs i comunicar-nos d’una forma molt més original. A mida que anem creixent, la imaginació i l’audàcia perden pes davant la responsabilitat i la por al fracàs.

foto 1

Per treballar la creativitat, vam fer un «experiment» a 2n de Batxillerat practicat pel professor associat d’ESADE del Màster de Digital Business Pau Garcia-Milà i explicat al seu llibre Tens una idea (però encara no ho saps): consisteix en fer grups de quatre persones que han de preparar durant 15 minuts un pla de negoci fictici que hauran d’entregar per escrit  a uns suposats inversors (la resta de la classe). Després l’haurà de presentar davant dels altres grups perquè cada persona voti individualment quin pla li ha sorprès més i la presentació que més li ha agradat. Fins aquí, un joc senzill i divertit. Però el més interessant sorgeix quan, just abans de començar les presentacions, a un grup escollit de forma aleatòria se li diu que no podrà fer servir paraules. En un primer moment, a tots els membres del grup això els sembla un desavantatge.

foto2

Això no obstant, precisament el grup que no podia parlar va resultar el guanyador, es van emportar els aplaudiments de tota la classe i ens van fer riure molt. Van haver d’utilitzar altres eines: la comunicació no verbal amb el llenguatge corporal, les imatges, mímica…

L'equip guanyador

L’equip guanyador

 

Però, per què va passar això? Quan tenim al davant un problema senzill com fer una presentació, el nostre cervell simplement copia la forma en què ho ha estat resolent sempre (des que ens van ensenyar a fer presentacions): tots els grups es van posar a escriure un discurs que després van llegir durant 5 minuts per intentar convèncer a la resta de companys. Però en el moment en què hi ha un canvi de regles forcem al cervell a pensar i apareixen altres opcions: cantar, ballar, dibuixar…qualsevol idea és bona per superar la barrera de no parlar.

foto5

D’aquesta forma van haver-hi a 2n de Batxillerat tres presentacions gairebé iguals i una altra que va arrencar rialles i es va posicionar en primer lloc, aconseguint el suport dels inversors, que és del que es tractava!

El més curiós és que ningú prohibeix als altres grups utilitzar aquestes eines diferents per presentar el seu pla, però el cervell és mandrós i a cap dels altres grups sense aquesta restricció se’ls va ocórrer utilitzar-les.

El pensament lateral ens pot ajudar a crear noves formes de presentació que ens distingeixin dels altres i facin que el nostre treball es posicioni com a millor en la ment dels avaluadors, fent-lo més memorable.

Animeu-vos a ser originals i exercitar el cervell per pensar diferent: us ajudarà molt a  distingir-vos de la resta al món universitari i laboral en què aviat us endinsareu!

Comments are closed.